Nog
dagen
uren
minuten
seconden tot de maaldag op 2e Paasdag

dinsdag 18 juni 2013

Nijkerk op stoom! (2)

Op zaterdag 29 juni 2013 komt het Stoomgemaal “Hertog Reijnout” naar het centrum van Nijkerk. Helaas niet het Stoomgemaal zelf, om dat te zien zult u toch echt naar Zeedijk 6 moeten komen. De jaarlijkse stoomdag in en rondom het stoomgemaal wordt, in verband met het 600-jarig bestaan van Nijkerk, nu in het centrum van Nijkerk gehouden.

Op 29 juni zijn op het Plein in Nijkerk veel verschillende stoommachines te zien, zoals stoommodellen, modeltreinen op verschillende sporen, kleine stoomlocomotieven en stoomauto’s waarmee kinderen een ritje kunnen maken. En daarbij indrukwekkende grote machines, zoals een stoomtractor, een stoomwals, een vrachtwagen op stoom en ook een stoomauto uit 1904. Bijzonder is de Showmans engine, een zeer fraaie stoomtractor die vroeger werd gebruikt om stroom op te wekken bij kermissen in Engeland. Al met al teveel om op te noemen.

Op deze dag zal ook een echte stoomtrein enkele ritten maken door Gelderland en Utrecht. Omstreeks twee uur ’s middags zal deze stoomtrein stoppen op het station van Nijkerk. Vanaf het Plein zal alles wat zelf op stoom kan rijden rond die tijd een rit gaan maken naar het station in Nijkerk om de stoomlocomotief welkom te heten.

 
Showmans engine Model stoomvrachtauto