Nog
dagen
uren
minuten
seconden tot de maaldag op 2e Paasdag

donderdag 19 mei 2011

Dauwtrappen in de polder ArkemheenOp Hemelvaartsdag vindt het dauwtrappen plaats. Dauwtrappen is een eeuwenoude traditie. Mensen staan voor dag en dauw op om te wandelen in de natuur. Dauwtrappen heeft verder niets met de christelijke Hemelvaartsdag te maken, hoewel in Overijssel dauwtrappen ook bekend stond als ‘hemelvaren’. 

Vroeger stonden mensen om drie uur ’s nachts op om op het natte gras te dansen en te zingen. Het vocht op het gras, dauw, zou een genezende of helende kracht hebben. Later is een kerkelijke element toevoegd. Na het dauwtrappen ging men naar de mis. Zo trokken twee eeuwen geleden inwoners van Amsterdam in de vroege uurtjes de stad uit voor dans en zang en was men rond negenen weer terug om op tijd in de kerk te zijn.
In Brabant was het gebruikelijk naar de kerk van een ander dorp te wandelen. Het plaatselijke fanfarekorps begeleidden de kerkgangers. Na de kerkviering was het een groot volksfeest. Nog steeds is het in sommige Brabantse dorpen de gewoonte dat de harmonie ’s ochtends door het dorp gaat.
Een ander kerkelijk tintje dat is toegevoegd is dat van de oorspronkelijke dauwtrap-ochtend een hemelvaartprocessie werd gemaakt of een processie later op de dag werd verbonden aan de vroege wandeling naar de kerk. De legitimatie hiervan is de vergelijking met de tocht van Jezus naar de Olijfberg.
 


Wat is er mooier dan de dauw op te zien komen in de polder? Om 6 uur start op donderdag 2 juni bij het stoomgemaal en bezoekerscentrum Arkemheen een dauwtrapwandeling. Hoor de vogels wakker worden en geniet van de omgeving. We lopen een rondje om het stoomgemaal met daarna een heerlijk welverdiend polderontbijt. Kosten 7,50 euro pp. Opgeven via info@bezoekarkemheen.nl of via 06-23196934

Het stoomgemaal staat op Hemelvaartdag van 11-16 uur de gehele dag onder stoom. Geniet van het geruisloos draaien van de machine en het scheprad.
Let op alle details en vraag wat je weten wilt aan de machinist en de stoker.De vogels en kikkers zorgen voor een mooi buitenluchtconcert. Entree voor de maaldag 3,50 euro voor volwassenen en de helft voor kinderen.

 
Stoomgemaal Hertog Reijnout en Bezoekerscentrum Arkemheen, Zeedijk 6, Nijkerk www.bezoekarkemheen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten