Nog
dagen
uren
minuten
seconden tot Twwede Paasei maaldag, de eerste maaldag van 2019

Exposities

"Onder water" - 100 jaar Zuiderzeewetten

Op de 100e verjaardag van de Zuiderzeewet, donderdag 14 juni 2018, opende de commissaris van de Koning van Gelderland, Clemens Cornielje, de dubbelexpositie ‘Nijkerk en de Zuiderzee’.

Museum Nijkerk en Stoomgemaal Arkemheen hebben de handen ineen geslagen en interessante, afwisselende exposities gemaakt. In de expositie in het museum staat de historische ontwikkeling van de Zuiderzee en de polder Arkemheen centraal, met aandacht voor de beurtvaart, de laatste watersnood van 1916 en de Zuiderzeewerken van de jaren ’60 (met foto’s, films en interactieve onderdelen). In Stoomgemaal Arkemheen gaat de expositie over het leven onder zeeniveau (flora en fauna en archeologische vondsten zoals de restanten van Slot Hulkestein en een kogge uit de Middeleeuwen).

De dubbelexpositie heeft een uitgebreide randprogrammering. Zo verzorgt Openluchttheater RadioBaken ’s zomers de voorstelling ‘Zout’ rondom het stoomgemaal, en komen er diverse gastsprekers op beide locaties. Ook de Nijkerkse bibliotheek doet mee. Groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs kunnen met een leuk programma de exposities bezoeken.