Nog
dagen
uren
minuten
seconden tot de Ministoomdag 2019

Educatie

Het stoomgemaal biedt diverse educatieprogramma’s voor scholen in de periode van 1 april tot 1 november.

Van dinsdag tot en met vrijdag kan men terecht na reserveren in de ochtend tussen 9.30 – 12.00 uur en in de middag tussen 13.00 – 15.30 uur.


Vanaf groep 6: Rondleiding door het stoomgemaal met daarna een speurtocht.

Eerst krijgen de leerlingen een rondleiding door het oude stoomgemaal. Polder, dijk, stoom, schepraderen etc. Ze maken kennis met het bezoekerscentrum. Daarna gaan ze in tweetallen speuren naar antwoorden. Wie heeft de meeste punten?

Dit programma wordt vaak gedaan als afsluiting van een waterproject.

Duur: anderhalf uur. Kosten: €2,50 per leerling


Groep 3 en 4:  KikkerPad

Op speelse wijze maken de leerlingen kennis met kikkers en padden. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten. Zien, horen, voelen en ruiken. Kees de Kikker en Paula Pad laten ze van alles beleven in de polder.

Duur: ruim een uur. Kosten €2,00 per leerling.


Groep 5 en 6: Droppie zoekt dijkwachters

Na een korte introductie over het belang van veilige dijken en het waterschap Vallei en Veluwe, gaan de leerlingen op pad om de Zeedijk te inspecteren. Ze krijgen een opleiding tot dijkwachter. Gewapend met hesjes, verrekijkers en logboek leren ze van alles over de dijk.

Spannend en leerzaam!

Aan het eind krijgen de gediplomeerde dijkwachters nog een korte rondleiding door het gemaal. Sluit aan op Nederland-Waterland.

Duur: anderhalf uur. Kosten €2,50 per leerling


Wij=eidevogelen (april en mei)

De polder Arkemheem is een vogelparadijs. Met verrekijker en vogelopdracht gaan de leerlingen op zoek naar weidevogels. Natuurlijk laten we de andere vogels niet links liggen. Aan het eind kijken we in het bezoekerscentrum welke vogels een ieder heeft gezien.

Duur: anderhalf uur. Kosten: €2,00 per leerling

Groep 7 en 8: Waterpeil.

Wat is een polder? Hoe werkt een stoomgemaal? Door middel van een opdrachtencircuit met o.a. werkende stoommachinetjes, ervaren de leerlingen de geschiedenis van de waterhuishouding en de toepassing van het stoomgemaal. De vakken natuurkunde, aardrijkskunde, techniek en geschiedenis komen aan bod. Welk groepje wint een stoomboek?

Duur: anderhalf uur. Kosten €3,00 per leerling


Op slootsafari! Wie gaat er mee?

De leerlingen gaan in groepjes aan de slag met wateronderzoek/waterkwaliteit. Hoe schoon is het water in de polder?

Duur: anderhalf uur. Kosten: €3,00 per leerling.

Voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs kunnen we Waterpeil en Slootsafari aanpassen. Het is natuurlijk ook mogelijk om een programma op maat te maken. De ligging van het stoomgemaal Arkemheen is schitterend. Regelmatig worden er ook fotografie- of schilder/tekenworkshops gegeven.


Bij afzegging van uw boeking wordt €25,00 in rekening gebracht.

Voor vragen en reserveren:
educatie@stoomgemaal-arkemheen.nl
Elly van Geest, 06-23196934